Hakkuutähteiden myynti hyödyttää metsänomistajaa muutoinkin kuin rahallisesti

Hakkuutähteiden myynti hyödyttää metsänomistajaa muutoinkin kuin rahallisesti


Hakkuutähdettä muodostuu ainespuuhakkuun yhteydessä sivutuotteena. Niihin luetaan lehdet, neulaset, oksat ja latvat. Ainespuuhakkuussa puusta lasketaan latvaksi se rungon osuus, jolloin rungon läpimitta alittaa 6 senttimetriä.

Tähteitä on aikaisemmin kerätty pääasiassa kuusivaltaisilta päätehakkuualoilta, joissa kuusen osuus on ollut vähintään 60 prosenttia. Nykyään kohteita arvioidaan enemmän tapauskohtaisesti ja esimerkiksi koivuvaltaisesta metsästä voidaan myös kerätä hakkuutähdettä, jos koivun kertymä on suuri. Kannattavan hakkuutähteen keruun vuoksi puuston tiheyden olisi hyvä olla vähintään 160 kuutiota hehtaarilla ja leimikon koko vähintään 300 kuutiota. Männiköistä hakkuutähteen kerääminen ei kannata pienen kertymän vuoksi.


Puunkorjuun yhteydessä hakkuukone kasaa hakkuutähteet palstalle kasoihin. Kasojen on hyvä antaa kuivua alkukesällä vähintään 2 viikkoa ja loppukesällä vähintään 4 viikkoa, jotta mahdollisimman paljon ravinnepitoisia neulasia varisee maahan ja jää ravinteeksi seuraavalle puusukupolvelle. Hakkuutähteiden kuivattamisesta huolimatta, suositeltavaa on jättää noin 30 prosenttia tähteistä tasaisesti hakkuualalle ravinnetasapainon turvaamiseksi.

Hakkuutähteiden keräämisen etuna on, että maanmuokkausolosuhteet paranevat, jolloin maanmuokkauksen toteutus helpottuu ja muokkauksen laatu paranee. Tämä helpottaa myös esimerkiksi taimien istuttamista, kun muokkausjäljet ovat selkeästi näkyvissä, kohteella liikkuminen on helpompaa ja muokkausjäljessä ei ole risuja seassa. Tämä kaikki parantaa taimien selviytymistä ja täystiheän taimikon muodostumista. Tulevaisuudessa myös taimikon varhaishoito on helpompaa, kun risua ei ole haittoina jaloissa pyörimässä. Suoraa rahallista hyötyä hakkuutähteistä kertyy metsänomistajalle keskimäärin 150-200 euroa hehtaaria kohden.


Hakkuutähteiden keräämisestä ei koidu mainittavia haittoja, kun se toteutetaan oikeaoppisesti ja oikeanlaisilla kohteilla. Tärkeää on antaa hakkuutähteiden kuivua alalla, ja jättää tähteitä myös riittävästi keräämättä. Maastovaurioita voi aiheutua lisääntyvän palstalla koneella kulkemisen seurauksena ajourapainaumien muodossa, lähinnä pääajourille. Niihinkin voidaan vaikuttaa pääajouran sijoittelulla ja korjuun ajoituksella.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?