Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä


Polttopuita käytetään yleisesti ottaen asuintilojen ja saunojen lämmittämiseen. Polttopuista puhutaan pilkkeenä, klapina tai halkona. Halko on metrin mittaista halkaistua puuta ja klapi tai pilke on tavallisesti 25 tai 33 senttimetriä pitkää.

Etelä-Suomessa klapia kuluu keskimäärin viisi kiintokuutiota vuoden aikana pientalon lämmitykseen, saunan lämmityksessä vastaava luku on hieman vajaan kiintokuution vuositasolla. Yksi kiintokuutio on 2,5 heittokuutiota, joka on klapikaupassa pääsääntöisesti käytetty mittasuure. Klapien hinnat vaihtelevat paikkakunnittain ja vuodenajoittain, kovan talven aikana hinnat voivat kivuta hyvinkin korkeiksi, lämmitystarpeen lisääntyessä odottamattomasti.

Tehokkain puulaji lämmittämiseen on koivu. Sen lämpöarvo heittokuutiota kohden on 1010 kilowattituntia. Tulisijoissa hyötysuhteen ollessa parhaimmillaan noin 80 prosenttia, koivuirtokuution tuottaman lämpöenergian määräksi saadaan noin 800 kilowattituntia (1010 kWh x 80 % = 808 kWh). Energiaviraston tämän vuoden viimeisten tilastojen (5/2021) perusteella saadaan keskimääräisen pientalossa asujan sähkön kilowattituntihinnaksi 0,14 euroa eli 14 senttiä. Tästä voidaan lyhyellä laskulla (800 kWh/i-m3 x 0,14€ = 112€/i-m3) laskea koivuirtokuution arvoksi 112 euroa, kun sillä korvataan sähkölämmitystä. Koivuirtokuution hinnat vaihtelevat noin 50-70 euron välillä heittokuutiota kohden. Tästä saadaan laskettua heittokuutiota kohden säästöksi vähintään 42 euroa (112€ - 70€ = 42€).

Polttopuun raaka-aine, eli polttopuurangat suositellaan tehtäväksi kevättalvella ennen puiden nestevirtausten alkamista juurista rungon kautta oksiin ja lehtiin. Rangat kannattaa tehdä mahdollisimman pian klapeiksi, jolloin klapit ehtivät kuivua kevään ja kesän aikana mahdollisimman paljon. Parhaimmillaan keväällä tehty klapi palaa jo syksyllä tulisijassa. Märkää tai kosteaa puuta ei tule polttaa kuin välttämättömän tilanteen edessä. Kostea puu palaa epäpuhtaasti ja lämmittää heikosti.

Edullinen varastointitapa polttopuille on esimerkiksi trukkilavojen päälle betoniverkosta tehty häkki, joka peitetään pressulla. Polttopuut voidaan tällöin tehdä suoraan klapikoneella häkkiin, jossa ne kuivuvat hyvin ja päälle laitettu pressu estää polttopuiden kastumisen. Häkin sivut tulee jättää avonaisiksi, jotta ilma pääsee kiertämään klapien välissä kuivattaen ne.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiosoitteeseen;

hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?