Miten metsää uudistetaan?

Miten metsää uudistetaan?


Metsän kiertoajan päättyessä ja päätehakkuun koittaessa metsänomistajalle tulee päätettäväksi uudistamistavan valinta. Eli millä tavoin uusi puusukupolvi saatetaan alulle, kun entiset puut hakataan pois. Vaihtoehtoja on useampia, niiden hinnat ja soveltuvuudet eri tilanteisiin vaihtelevat.

Edullisin  uudistamismenetelmä on siemenpuuhakkuu. Se soveltuu männiköille ja koivikoille. Hakkuun yhteydessä uudistamisalalle jätetään siemenpuita tuottamaan ja levittämään siemeniä, joista uusi puusukupolvi syntyy. Männiköissä sopiva määrä siemenpuita on hehtaaria kohden 50-100 ja koivikoilla 10-20. Maanmuokkaus siemenpuuhakkuun jälkeen parantaa siemenien kasvuunlähtöä. Uuden puusukupolven synnyttyä siemenpuut voidaan hakata pois.


Kylvö on pääasiassa männiköissä käytettävä uudistamismenetelmä. Kylvö voidaan toteuttaa joko maanmuokkauksen yhteydessä tai siemenet voidaan kylvää miestyönä maanmuokkauksen jälkeen. Kylvettäessä taimikosta tulee huomattavasti istutettua taimikkoa tiheämpi. Kylvö on istuttamista suositeltavampaa etenkin jos alueella liikkuu paljon hirviä, jotka syövät männyntaimista latvoja ja oksia. Tiheämmässä kylvötaimikossa on enemmän "särkymävaraa", jolloin hirven syömiä taimia voidaan raivata pois taimikon laadun tai riittävän kasvatustiheyden kärsimättä.

Istutus on kaikkien yleisin ja myös kallein uudistamismenetelmä, se sopii niin männylle, kuuselle kuin koivullekin. Taimi istutetaan siihen suunnitellulla pottiputkella tai maanmuokkauksen yhteydessä koneellisesti muokkausjälkeen. Koneellinen istutus sopii lähinnä alaville ja kivettömille maille, tällä hetkellä sen käyttö on lähinnä marginaalista. 


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com







Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?