Valtion tuella lisää metsäpinta-alaa ?

 Valtion tuella lisää metsäpinta-alaa ?


Metsitystuki on valtion tarjoama uusi tukimuoto metsänkasvatukseen. Tuen tarjoaminen on aloitettu vuonna 2021, se on määräaikainen ja se on haettavissa vuoden 2023 loppuun saakka. Tukea voidaan myöntää pääasiassa luonnollisille henkilöille, heidän muodostamilleen yhteisöille ja yhteenliittymille sekä yhteismetsille.



Ensisijaisesti metsitystuki on tarkoitettu joutoalueiden, kuten maatalouskäytön ulkopuolelle jääneiden peltoalojen tai vanhojen turvetuotantoalueiden metsittämiseen. Tukea ei voi saada metsämaalle. Tuen saamiseen liittyy muutamia ehtoja:

· Alueen tulee olla yhtenäinen, vähintään 0,5 hehtaaria ja keskimäärin vähintään 20 m leveä

· Alueen tulee olla vesitaloudeltaan ja luontaisesti metsänkasvatukseen sopiva

· Metsityksen toimenpiteitä ei ole aloitettu ennen metsitystuen hakemuksesta tehtyä päätöstä

· Haettavan alueen metsittämiseen ei ole aiemmin myönnetty rahoitusta, eikä siihen haeta samanaikaisesti muuta rahoitusta

· Kaavamääräykset tai -merkinnät, maisemansuojelu tai luonnonmonimuotoisuuteen liittyvät seikat eivät estä metsitystä


Maatalouskäytössä olleiden, käytön ulkopuolelle jääneiden alueiden ehtona on, että niille ei ole haettu maatalouden tukia vuoden 2019 jälkeen. Tukea on kuitenkin mahdollista saada, vaikka alueelle olisi myönnetty maatalouden tukia vuoden 2019 jälkeen, jos kaikki seuraavat ehdot täyttyvät:

· Alue on poistettu viljelykäytöstä ennen metsitystuen hakemista

· Viljelykunto on heikko (esim. ravinnepuutteet, maan happamuus tai huonosti toimivan ojituksen aiheuttama märkyys)

· Alueen koko saa olla enintään hehtaarin

· Alue rajoittuu kokonaan tai suurimmilta osin metsämaahan

· Alueella on suokasvillisuutta, puuvartisten kasvien taimia, tai muuta vastaavaa kasvillisuutta



Metsityksen voi aloittaa, kun Metsäkeskus on hyväksynyt tukipäätöksen. Alueen maanpinta tulee käsitellä alueella sopivalla menetelmällä ja pintakasvillisuuden torjunta on tehtävä tarpeen vaatiessa. Luontaisen vesitalouden tulee olla kunnossa. Alue on tarvittaessa lannoitettava, esimerkiksi boorin puutos on yleistä pellonmetsityskohteilla.

Hakijan pitää sitoutua huolehtimiaan metsitykseen jälkeen mahdollisesta heinäntorjunnasta, täydennysistutuksesta, kylvöstä tai muusta hoitotoimenpiteestä, kuten terveyslannoituksesta.

Tuki myönnetään pinta-alan perusteella kiinteämääräisenä korvauksena. Tuen määrä vaihtelee riippuen alueen maalajista, puuston uudistamistavasta ja kasvatettavista puulajeista. Metsitystuki koostuu kahdesta eri osasta:

1. Kustannuskorvaus

· Korvataan taimikon perustamisesta aiheutuneita kustannuksia (heinäntorjunta, maanmuokkaus, istutus/kylvö, vesojen raivaus)

· Maksetaan kerralla, kun perustamistoimet on tehty, toteutusilmoitus on lähetetty ja hyväksytty

· Tuen suuruus on turvepohjaisilla mailla 2000 € (istutus)

· Tuen määrä kivennäismailla 1500 €/ha (istutus ja kylvö). Tukea voidaan korottaa 300 €/ha, jos vähintään 25 % istutettavista taimista ovat jaloja lehtipuita tai tervaleppää

· Tukea saa entisillä turvetuotantoalueilla 1000 €/ha (kylvö) tai 1500 €/ha (istutus)


2. Hoitopalkkio

· Korvataan taimikon jatkokehityksen varmistamiseksi tehtyjä toimenpiteitä (täydennysistutus, taimikon perkaus, lannoitus, heinäys)

· Palkkio maksetaan kahdessa 450 euron suuruisessa erässä kahden ja kahdeksan vuoden kuluttua metsityksen perustamistöiden toteutusilmoituksesta, kun taimikko on hoidettu asiaan kuuluvalla tavalla.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?