Mitä tehdä riukuuntuneelle metsikölle ?

 Mitä tehdä riukuuntuneelle metsikölle ?


Raivaussahalla tehtyjen taimikonhoitojen jälkeen koittaa ensiharvennuksen aika. Ensiharvennus on ensimmäinen kerta metsänkiertokulun aikana, kun hakkuukone saapuu metsään. Ensiharvennuksessa metsästä poistetaan ensisijaisesti vioittuneet ja huonolaatuiset puut, jotta kasvatettaville puille saadaan kasvutilaa. Metsikköä väljennetään niin, että jäljelle jää noin puolet puista. Ensiharvennuksen ajankohta on 25-30 vuotta metsänuudistamisesta, puuston pituus on tällöin noin 12-16 metriä.



Aina taimikonhoitoja ei ole tehty, jonka vuoksi taimikko on jäänyt ylitiheäksi ja päässyt riukuuntumaan. Tällöin ensiharvennuksessa saatava puumäärä jäisi hyvin vähäiseksi, kun valtaosa puista ei ole kuitupuun mitoissa. Energiapuuhakkuu on tällöin varteenotettava vaihtoehto metsikön käsittelymenetelmäksi.

Energiapuuhakkuussa puuta korjataan yleensä karsittuna rankana tai kokopuuna. Energiapuuksi luokitellaan yleensä puu, joka on vähintään 4 senttimetriä läpimitaltaan, mutta kuitenkin ainespuuta pienempää. Energiapuuhakkuulla saadaan korjuukertymää kasvatettua huomattavasti tavalliseen ensiharvennukseen verrattuna.



Energiapuuhakkuuseen on mahdollista saada valtiolta kemera-tukea. Tuen määrä on 230 euroa hehtaarilta. Jos korjattavan puun määrä ylittää 35 kuutiota hehtaarilta, tukea voi saada 430 euroa. Kemera-tuki on veronalaista tukea ja se maksetaan, kun hakkuun jälkeen Metsäkeskukselle on lähetetty toteutusilmoitus tehdystä hakkuusta.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?