Metsänhoitoa ilman avohakkuuta

Metsänhoitoa ilman avohakkuuta


Suomessa on reilut 600 000 metsänomistajaa. Heitä löytyy kaikista yhteiskuntaluokista ja ikäryhmistä. Näin on myös luonnollista, että metsänomistamiseen liittyviä tavoitteita on laidasta laitaan. Joillekin tärkeintä on taloudellinen tuotto, toisille taas luonto- ja virkistysarvot. 

Nykypäivänä metsänomistajilla on paljon erilaisia mahdollisuuksia metsän käsittelemiseksi. Perinteisten harvennus- ja päätehakkuiden rinnalle on tullut eri-ikäisrakenteinen metsä ja sen käsittelymenetelmät. Nimensä mukaisesti metsää käsitellään tällöin niin, että samassa metsikössä kasvatetaan samanaikaisesti eri kasvuvaiheessa olevaa puustoa. Eri-ikäisrakenteisen ja tavanomaisen metsän käsittelyn suurin ero on siinä, että eri-ikäisrakenteista metsää ei koskaan hakata kokonaan pois ja uudisteta, vaan se on koko ajan "metsäinen".


Eri-ikäisrakenteisen metsän käsittelymenetelmät:

Poimintahakkuu:

Poimintahakkuussa metsiköstä poistetaan suurimpia puita, joiden kasvu on jo tyrehtynyt ja arvo korkea. Lisäksi kaikki sairaat ja vialliset puut poistetaan. Pienempien puiden osalta tiheitä puuryhmiä voidaan harventaa, jolloin jäljelle jääville puille tulee lisää elintilaa ja niiden kasvu kohoaa. Metsässä tulee olla jatkuvasti alikasvosta kehittymässä, jotta hakkuita voidaan tehdä noin 15 vuoden välein. Soveltuu parhaiten kuusivaltaisiin metsiin.


Pienaukkohakkuu:

Pienaukkohakkuussa metsään hakataan alle 0,3 hehtaarin suuruisia aukkoja. Kun aukon koko pidetään alle 0,3 hehtaarissa, aukolle ei synny lain mukaan uudistamisvelvoitetta. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alue voi taimettua luontaisesti kaikessa rauhasssa, eikä siellä tarvitse olla tietyn tiheystä ja mittaista taimikkoa kasvamassa 10 vuoden kuluttua hakkuusta. Pienaukkohakkuilla voidaan halutessaan käydä vähitellen koko metsikkö läpi, aukot taimettuvat luontaisesti ja metsiköstä muodostuu eri-ikäisrakenteinen. Soveltuu parhaiten kuusivaltaisiin metsiin.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?