Mitä nuoren metsän hoito on?

 Mitä nuoren metsän hoito on?


Nuoren metsän hoito on varttuneemman taimikon tai nuoren kasvatusmetsikön hoitoa. Varttuneeksi taimikko luetaan, kun kasvatuskelpoisen puuston pituus raivaustyön jälkeen on yli 3 metriä, mutta alle 7 metriä (koivulla alle 9 metriä). Tätä suuremmat taimikot lasketaan nuoreksi kasvatusmetsiköksi aina 16 senttimetrin keskiläpimittaan saakka. Tällöin puuston pituus on ajallaan hoidetussa metsikössä noin 15-18 metriä.

Varttuneemman taimikon hoito on näistä perinteisempi raivaustapa. Se tehdään yleensä taimikon pituuden ollessa 3-7 metriä, tästä seuraava toimenpide on pääsääntöisesti ensiharvennus. Sitä vastoin nuoren kasvatusmetsikön hoitoa tehdään yleensä hoitamattomaksi jääneissä taimikoissa, jotka ovat hoidon puutteesta huolimatta venähtäneet yli 7 metrisiksi. 

Varttuneemman taimikon hoito on näistä kahdesta huomattavasti edullisempi raivausmenetelmä. Nuoren kasvatusmetsikön hoidossa ei usein ole selkeyttä kasvatettavista puista ja metsikkö muistuttaa enemmän ryteikköä kuin taimikkoa. Tämä tekee raivaustyöstä hidasta ja haastavaa, mikä nostaa huomattavasti hoitotoimenpiteen kustannuksia.

Nuoren kasvatusmetsikön hoito tulee hoidetuissa taimikoissa kyseeseen yleensä ainoastaan silloin, kun halutaan lykätä ensimmäistä harvennusta. Esimerkiksi puun hinnan kohoamisen tai ensiharvennuksessa hakattavien puiden tilavuuden kasvamisen toivossa.

Nuoren metsän hoitoa voidaan tehdä vuodenajasta riippumatta. Kaadettavat puut vesovat enemmän, kun ne kaadetaan lehdettömään aikaan, mutta ne eivät kerkeä saada enää kiinni kasvatettavaa puustoa pituudesssa.


Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?