Kemera-tuet metsätalouden kannattavuuden parantajina

Kemera-tuet metsätalouden kannattavuuden parantajina


Kemera-tuet ovat Suomen valtion tarjoamia veronalaisia tukia yksityisille metsänomistajille Suomessa. Tuen saamiseksi tukea tulee hakea Metsäkeskukselta ennen toimenpiteiden aloittamista. Toimenpiteiden toteutttamisen jälkeen Metsäkeskukselle lähetetään tehdystä työstä toteutusilmoitus, joka esimerkiksi taimikonhoidon osalta sisältää poistetun puuston keskiläpimitan ja kantojen lukumäärän hehtaaria kohden.

Tukimuodot:

Taimikon varhaishoito

Tätä tukea haetaan yleensä, kun taimikko raivataan ensimmäistä kertaa uudistamisen jälkeen. Taimikko perataan ja harvennetaan tässä toimenpiteessä. Tuen määrä hehtaaria kohden on 160 euroa. Huomioitavaa on, että tukea tulee hakea vähintään hehtaarille.

Nuoren metsän hoito

Tämä toimenpide tehdään usein hoitamattomaksi jääneissä taimikoissa, joissa taimikon varhaishoito on jäänyt tekemättä. Tällöin poistettavat puut ovat kooltaan isompia, tekeminen hitaampaa ja kasvatettava puusto on voinut kärsiä suuriakin kasvutappioita. Puhutaan nuoren metsän kunnostuksesta tai varttuneen taimikon hoidosta. Tuen määrä on 230 euroa hehtaaria kohden. Mikäli pienpuuta kerätään toimenpiteen yhteydessä tuki nousee 430 euroon hehtaaria kohden.

Metsäautoteiden rakentaminen ja perusparantaminen

Tuen saamiseksi hakemuksen kohteena olevan tien tulee soveltua ympärivuotiseen käyttöön, pois lukien kelirikkoaika. Hankkeen on oltava useamman tilanomistajan yhteishanke, jotta tuki myönnetään. Tien käytöstä on oltava uusien teiden osalta vähintään puolet metsätalouden kuljetuksiin liittyviä, perusparannettavilla teillä riittää 30 prosenttia.  Perusparantamisen osalta tuki on 60 prosenttia kokonaiskustannuksista, uusilla teillä 30 prosenttia. Uuden tien pituuden tulee olla vähintään 500 metriä tuen saamiseksi.

Suometsän hoito

Sisältää täydennysojituksen ennestään ojitetuilla alueilla, ojien perkauksen, vesiensuojelutyön ja ojitusalueeseen kuuluvan piennartien teon. Tuen määrä on 60 prosenttia kokonaiskustannuksista vähintään 5 hehtaarin kokoisilla yhtenäisillä alueilla, muutoin tuen määrä on 30 prosenttia kokonaiskustannuksista. Kustannuksiksi hyväksytään myös tarvike-, työ- ja suunnittelukustannukset.

Metsän terveyslannoitus

Terveyslannoitus tehdään metsikön ravinnetasapainon korjaamiseksi. Suometsissä olevassa turvekerroksessa on runsaasti typpeä, jonka takia niitä lannoitetaan kaikkia muita ravinteita sisältävällä tuhkalannoitteella. Tavallisten metsien osalta tuetaan boorinpuutoksesta kärsivien kohteiden lannoitusta. Boorin puutoksen tunnistaa puiden monilatvaisuudesta ja poikaoksista. Poikaoksa on ylöspäin lähes rungon suuntaisesti kasvava oksa. Tukea on haettava vähintään kahdelle hehtaarille kerrallaan.

Ympäristötuki

Tämä tukimuoto on tarkoitettu ensisijaisesti erityisen tärkeiden elinympäristöjen ominaispiirteiden säilyttämiseen. Ympäristön suojelusta tehdään sopimus, joka on voimassa 10 vuotta. Yleensä sopimuksen voimassaolon aikana suojelulla alueella ei saa toteuttaa mitään metsätalouden toimenpiteitä. Tukea maksetaan peruskorvauksena, sekä hakkuuarvokorvauksena toimenpiteiden toteuttamatta jättämisen vuoksi. 

Tuki metsäluonnon hankkeisiin

Tämän tuki on tarkoitettua metsäluonnon hoidon edistämiseen. Esimerkiksi kulotukseen tai metsä- ja suoelinympäristöjen ennallistamiseen. Tätä tukea voi hakea metsäluonnon hankkeen toteuttaja, jonka valinta tehdään avoimen hankehaun kautta.

Ota yhteyttä metsäasioihin liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com


Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?