Puukaupan toimeksianto - helppo tie puukauppaan

Puukaupan toimeksianto - helppo tie puukauppaan

Puukauppa on metsänomistajan tilipäivä. Suurimmalla osalla metsänomistajista valtaosa metsästä saadusta tulosta tulee puukaupoista metsäyhtiöiden kanssa. Muita metsästä saatavia tuloja ovat esimerkiksi valtion maksamat kemera-tuet taimikoiden hoitoon, polttopuiden myynti ja joulukuusien kasvatus.

Metsästä saatavan tulovirran tasaisuuden takaamiseksi kannattaa metsätilan sisältää eri kasvuvaiheissa olevia kuvioita. Tavoitetilana on, että taimikoita olisi noin 25 prosenttia, päätehakkuukypsää metsää eli ”rahametsää” noin 15 prosenttia ja jäljelle jäävät 60 prosenttia olisivat sitten siltä väliltä, niin kutsuttua ”harvennusmetsää”.



Kun metsätilan kehitysluokkajakauma on suurin piirtein edellä kuvatun kaltainen, metsätilalta saadaan tasaisesti tuloja ja myös menot jaksottuvat tasaisemmin. Tällöin esimerkiksi taimikonhoidot eri kuvioilla tulevat eri vuosina ajankohtaisiksi. Tyypillisesti puukauppaa tehdään suuremmilla metsätiloilla noin kolmen vuoden välein.

Metsälaki antaa nykypäivänä metsänomistajille kohtuullisen vapaat kädet metsien hoitoon. Metsää omistetaan monista eri syistä ja metsänomistajilla on erilaisia tavoitteita metsiensä suhteen. Taloudellisesta näkökulmasta ajateltuna metsänhoidon kriittisimmät hetket ja vuodet ovat taimien kasvuunlähdöstä ensimmäisen harvennuksen toteutumiseen saakka. Näinä vuosina tehdyt toimenpiteiden lykkäykset tai tekemättä jättämiset jättävät ison loven myöhemmistä harvennuksista ja päätehakkuusta syntyvään tuloon.



Usein ajatellaan, että järeässä päätehakkuukypsässä metsässä rahat ovat kuin pankissa. Tämä ei kuitenkaan aivan täysin pidä paikkaansa. Metsän keskimääräinen tuotto on viime vuosina ollut 4 prosentin luokkaa. Kun puut kasvavat tarpeeksi järeiksi niiden kasvu alkaa hidastumaan samaan aikaan kun puustoon sitoutunut pääoma on suurimmillaan. Tällöin metsikön tuotto voi pudota jopa alle prosenttiin, tässä vaiheessa myös lahon riski metsikössä on kohonnut.

Puukaupan toimeksiannossa ammattilainen hoitaa puukaupan alusta loppuun asti puolestasi. Puunmyyntisuunnitelma tehdään metsänomistajan toiveiden mukaisesti. Metsänomistaja voi halutessaan itse päättää, minkä yhtiön tarjouksen hyväksyy ja kenelle puut myydään.


Ota yhteyttä puukaupan toimeksiantoon liittyen Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?