Oikea-aikaisuudella kannattavuutta taimikonhoitoon

Oikea-aikaisuudella kannattavuutta taimikonhoitoon

 

Varhaisperkauksessa taimikko raivataan ensimmäisen kerran uudistamisen jälkeen. Uudistaminen on voitu tehdä istuttaen, kylväen tai luonnonmukaisesti säästöpuilla. Varhaisperkaus tehdään yleensä raivaussahalla, mutta se on mahdollista tehdä myös vesurilla. Työn tarkoituksena on vapauttaa kasvatettaville puille tilaa ja estää esimerkiksi nopeampikasvuisia lehtipuita piiskaamasta istutettujen kuusien latvoja piloille.

Työlajina varhaisperkaus on nopea toteuttaa oikea-aikaisesti tehtynä. Poistettavan puuston läpimitta on tällöin noin 1-2 cm. Raivattavien puiden määrä vaihtelee, mutta pääsääntöisesti raivattavaa on sitä enemmän, mitä rehevämpi kasvupaikka on. Tyypillisesti kaadettua vesakkoa tulee noin 15 000 - 25 000 kpl hehtaaria kohden.

Raivauksen toteuttaminen oikea-aikaisesti vaikuttaa merkittävästi kolmeen eri asiaan, ja sitä kautta kyseisen työn tekemisen kannattavuuteen:

-Ensinnäkin poistettavien puiden läpimitta on tällöin pieni, jolloin vesakon kaatumista ei tarvitse ohjata pois kasvatettavien puiden päältä, pieniläpimittaisen puun raivaus on myös nopeampaa ja vähemmän polttoainetta vievää.

-Toisena asiana tulee kasvatettavien puiden kasvun ylläpitäminen. Jos vesakko ennättää kasvatettavien puiden latvojen tasaa korkeammalle, se piiskaa latvoja piloille aiheuttaen laatutappioita. Se saa myös taimikon tottumaan vähempään valon määrään ja näin ollen myös hitaampaan kasvuun. Kun ympäröivä ylimittaiseksi kasvanut vesakko poistetaan taimien ympäriltä, taimilla kestää aikaa tottua lisääntyneeseen valon määrään ja aloittaa kasvu taas nopeampana.

-Kolmantena mainittakoon vuodenajan merkitys varhaisperkauksen kannattavuudelle. Varhaisperkauksen paras toteutusajankohta on juhannuksesta kesän loppuun saakka. Tällöin vesakko ja puusto ylipäätään on vuoden parhaassa kasvussaan ja täydessä lehdessä. Kun puu kaadetaan kesäaikaan kesken parhaimman kasvukauden, sillä kuluu kaikkein pisimpään kasvaa takaisin. Parhaassa tapauksessa varhaisperkauksen jälkeen ei tarvitse enää tyypillistä toista raivauskertaa ennen ensiharvennusta.

Varhaisperkaus tehdään yleensä, kun kasvatettavan puuston pituus on 1-2 metriä. Aikaa tähän kuluu noin 5-8 vuotta, uudistamistavasta, kasvupaikasta, sekä muista kasvuoloista riippuen. Istutetuilla kohteilla riittää, kun vesakko poistetaan ja isompiin aukkokohtiin jätetään esimerkiksi luontaisesti syntynyt rauduskoivu kasvamaan. Kylvetyissä ja luontaisesti syntyneissä taimikoissa kannattaa myös tiheimpiä kasvatettavaa puulajia olevia kohtia harventaa, jotta puut sopivat kasvamaan. Raivausta kannattaa alkaa suunnittelemaan, kun vesakon latvat ovat kasvatettavien puiden latvojen tasalla.

Metsäkeskus tukee yksityisten maanomistajien metsänhoitoa kemera-tuin. Varhaisperkauksessa tuen määrä on 160 €/ha, tuki on verollinen. Raivattavaa aluetta tulee olla yhteensä vähintään yksi hehtaari. Kuvioita voi olla useampia, mutta jokaisen kuvion tulee olla kooltaan vähintään 0,5 hehtaaria. Tukea tulee hakea Metsäkeskukselta ennen raivauksen aloitusta. Kun raivaus on valmis, Metsäkeskukselle tulee lähettää toteutusilmoitus tehdystä raivauksesta. Ilmoituksessa kerrotaan muun muassa kasvamaan jätetyn puuston tiedot, kuten läpimitta ja pituus. Lisäksi kerrotaan myös raivatun puuston määrä ja järeys. Toteutusilmoituksen perusteella Metsäkeskus maksaa kemera-tuen, jos Metsäkeskuksen sivuilla tarkemmin kerrotut tuen saamisen edellytykset täyttyvät.


Tee tarjouspyyntö taimikonhoidosta Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen: hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?