Taimien istutus

Taimien istutus


Suurin osa päätehakkuiden tuloksena syntyvistä uudistusaloista uudistetaan istuttamalla. Muita vaihtoehtoisia tapoja ovat esimerkiksi siementen kylvö tai siemenpuiden jättäminen uudistusalalle. Istuttaessa investointi on suurempi kuin kylvettäessä. Taimien istutuksella nopeutetaan metsän kiertoaikaa kylvämiseen verrattuna.

Taimi on yleensä noin 20 senttimetrin mittainen, tällaiset taimet ovat pääsääntöisesti kuusen tai männyn taimia. Rauduskoivun pituus istuttaessa on lähempänä 30 senttimetriä. Pisimmillään taimet voivat olla jopa yli 50 senttimetrin mittaisia, tämä kuitenkin näkyy jo merkittävästi taimen hinnassa ja myös sen istuttaminen on haastavaa. Pidempien taimien käyttö tulee kyseeseen esimerkiksi jo kertaalleen istutettua alaa täydennysistuttaessa. Tällöin käytetty pidempi taimi ei jää jälkeen muista taimista ja pintakasvillisuudesta alkuperäiseen istutukseen verrattuna.



Uudistusala suositellaan valmisteltavaksi taimien paremman kasvuunlähdön ja tukkimiehentäiltä välttymisen vuoksi. Kuusessa on muihin metsänkasvatuksessa yleisesti käytettyihin puulajeihin verrattuna paljon oksia, ja osittain tämän vuoksi latvukset usein kerätään pois kuusivaltaisilta paikoilta. Tämä edesauttaa myös istutusta edeltävää maanmuokkausta helpottaen sen tekemistä ja parantaen lopputulosta, kun risut eivät haittaa kaivinkoneen työskentelyä.

Maanmuokkaus tehdään uudistusalalla, kun latvusmassa on saatu kerättyä tai puut saatu ajettua pois, jos latvusmassaa ei kerätä. Kaivinkoneella tehdään mättäitä tai rikotaan maan pintaa taimia varten. Kuusella suositustiheys on 1800 kpl/ha, rauduskoivulla 1600 kpl/ha ja männyllä 2000 kpl/ha. Kallioisilla tai kivisillä kohdilla mättäitä ei saa tehtyä ja näille kohdille pelkkä kylvö voi toimia paremmin.



Suurin osa Suomessa istutettavista taimista istutetaan toukokuun alun ja juhannuksen välisenä aikana, mutta joitakin istutetaan myös syksyn aikana, syysistutuksina. Taimien on oltava istuttaessa täysin sulia ja taimipaakusta pitää puristettaessa irrota vettä, jotta kosteutta on varmasti riittävästi. Taimet tulee säilyttää varjoisassa ja viileässä paikassa ennen istuttamista. 

Istuttaminen tapahtuu pottiputkella ja taimia kannetaan olkapäällä roikkuvassa vakassa. Vakkaan laitetaan yleensä laatikollinen taimia kerrallaan. Laatikossa on 90 taimea, hieman puulajista ja taimitarhasta riippuen. Istuttaminen kannattaa aloittaa istutusalan reunasta järjestäen. Ylimääräiseltä kävelyltä vältytään, kun käännytään takaisin päin istuttamaan, kun taimia on vakassa puolet jäljellä. Näin ollaan takaisin lähtöpisteellä aina vakallisen jälkeen, eikä tyhjän vakan kanssa tarvitse kävellä turhaan.

Tee tarjouspyyntö istutustyöstä Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen; hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?