Ennakkoraivaus

 ENNAKKORAIVAUS


Ennakkoraivaus on ennen motoa (moto= monitoimikone) tehtävä raivaus, jonka päätarkoituksena on helpottaa moton työskentelyä. Sen voi tehdä jo pari kolme vuotta ennen suunniteltua hakkuuta. Näin minimoidaan raivauksen aiheuttama vesominen kannoista.

Ennakkoraivausalue rajautuu sovittujen kuvioiden ja/tai tilan rajojen mukaisesti. Kuvioiden rajat ovat lähtökohtaisesti erotettavissa ilman karttaa maastossa, sillä kuvioiden puustot ovat keskenään erilaisia tai sijaitsevat eri puolilla tilaa. Kuvion ollessa tien laidassa, tien reunan/ojan pohjan raivaus ei ole lähtökohtaisesti ennakkoraivaukseen sisältyvää aluetta, vaan kuuluu tienhoidon ylläpitoon.

Tärkeintä ennakkoraivauksessa on poistettavien puiden tyvien ympärysten siistiminen, jotta moto löytää tyvet helpommin. Tällöin puun tyvi tulee tarkemmin otettua talteen, eikä moto esimerkiksi joudu kouralla painamaan ensin pienempiä puita kasaan poistettavan rungon ympäriltä.





Ennakkoraivaus helpottaa motokuskin työskentelyä ja sitä kautta myös ajokoneen työntekoa. Ennakkoraivauksella saadaan hakkuuta haittaava alikasvos poistettua. Muutoin raivaus voidaan toteuttaa hyvin pitkälti metsänomistajien tavoitteiden mukaisesti, kunhan sertifioinnin (PEFC tai FSC) minimivaatimukset toteutuvat, esimerkiksi riistatiheiköiden osalta.

Uudisalan raivaus on uudistushakkuun jälkeen tehtävä toimenpide, jolla tehdään uudistusalan pohja valmiiksi uudistamista varten. Sen tarkoituksena on helpottaa hakkuun jälkeistä työskentelyä alalla. Maanmuokkaus on helpompi ja tehokkaampi tehdä, kun muokkausta haittaava kehityskelvoton pieniläpimittainen puusto on raivattu maahan. Muokkauksen laadusta tulee parempi, kun muokkausjäljissä ei ole risuja taimien tai siementen kasvuunlähtöä häiritsemässä. Etenkin kuivana kesänä risumättäisiin istutettuja taimia kuivuu, ja lopulta kuolee pystyyn. Tällöin edessä on täydennysistutustarpeen arviointi, sekä myöhemmin tuhon laajuudesta riippuen täydennysistutus.  

 

Tee tarjouspyyntö ennakkoraivaukselle tai uudisalan raivaukselle Hetix Oy:n sähköpostiin, osoitteeseen; hetixoy.yhteydenotto@outlook.com

Kommentit

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Polttopuilla lämmityskuluihin säästöä

Onko metsän lannoitus kannattavaa?

Miten metsää uudistetaan?